Nieoczywiste związki kina i jedzenia na przeglądzie filmowym "Koniec przyjęcia" w U-jazdowskim
Autor: ZG
21-11-2019

Czym jest wegańskie podejście do  obrazu? Czy kino można konsumować etycznie? Tematem przeglądu filmowego Koniec przyjęcia w  Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski są związki kina i  jedzenia.

Relacje kultury filmowej i  kulinarnej to nie tylko popcorn zjadany podczas seansu w kinie, ani nawet coraz popularniejsze przeglądy filmów o jedzeniu. Praktykę spożywania pokarmów łączy z  kinematografią również przyjemność wzrokowa. To właśnie żywność, jej niedobór lub nadmiar są jednym z  ważniejszych tematów współczesnego kina dokumentalnego.

W listopadzie publiczność kina w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski będzie mogła obejrzeć filmy eksperymentalne Marthy Rosler, Chantal Akerman, Agnès Vardy, Krystyny Gryczełowskiej, Michaela Snowa, Jana Švankmajera, Joyce Wieland, Kena Paula Rosenthala oraz dokumenty Jumany Manny, Lucien Castaing-Taylora i Vérény Paravel – wszystkie one na różne sposoby dotkną tematyki żywności. To właśnie jedzenie staje się w  nich soczewką, która skupi współczesne napięcia społeczne i ekonomiczne. Prezentowane w ramach Końca przyjęcia filmy, opowiadają m.in. o powiązaniach między kulturą kulinarną, a  podziałami płciowymi, czy głodzie w kontekście globalnych konfliktów.

Imprezę uzupełnią spotkania i  wykłady podejmujące tematykę materialności filmu i  pożywienia. W  programie znalazły się warsztaty wywoływania taśmy filmowej z użyciem jedzenia, które poprowadzi Dagie Brundert, a także wykład o wegańskim kinie, który wygłosi brytyjska badaczka Anat Pick. A to nie wszystko: nową pracę, specjalnie dla Centrum Sztuki Współczesnej, przygotowała artystka Karolina Brzuzan, autorka Głodowej książki kucharskiej. Przegląd zakończy dyskusja z jej udziałem.

alt text

udostępnij