Do jakich wniosków doszli naukowcy? Gdyby osoby spożywające min. 100 gramów mięsa dziennie, ograniczyłyby tę ilość o połowę, byłaby to równowartość usunięcia z dróg 8 mln samochodów. Badania ustaliły również, jak nasze wybory żywieniowe przekładają się na emisję gazów cieplarnianych: osoby jedzące ponad 100 gram mięsa (10,2 kg), osoby jedzące o połowę mniej mięsa (5,6 kg), osoby jedzące ryby (4,7 kg), wegetarianie (4,1 kg) oraz weganie (2,4 kg). Scarborough zaobserwował ponadto, że na dietę wegańską bądź wegetariańską zazwyczaj decydują się osoby młodsze, podczas gdy osoby jedzące ryby i mięso to zazwyczaj osoby starsze.
Populacja na świecie nieustannie się rozrasta, a zmiany klimatyczne są coraz bardziej zauważalne. Wnioski każdy powinien wyciągnąć sam