Food sharing concept – jak warszawskie concepty stały się obiektem kpin? [WIDEO]
21-05-2025
Od śniadaniowni z przelewem za 25 zł po bajgle za 50 zł – warszawskie concepty kulinarne stały się symbolem estetyki, stylu i… absurdu. Czy to początek końca tego trendu, czy raczej jego kolejna fala?
W Warszawie (a ostatnio również i innych miastach) rośnie popularność tak zwanych „concept store’ów” – miejsc, które łączą modę, design i czasem gastronomię. W założeniu mają to być przestrzenie, gdzie można znaleźć ubrania różnych marek, ceramikę, dodatki do domu, biżuterię, a czasem również kawiarnię – wszystko w jednym, spójnym estetycznie wnętrzu. Coraz większe emocje budzi jednak nowy wariant tego trendu: modne foodsharing concepty. Ich idea opiera się na wspólnym celebrowaniu posiłków – dania serwowane są w małych porcjach na środku stołu, by każdy mógł ich spróbować i dzielić się jedzeniem z innymi. Brzmi zachęcająco? Teoretycznie tak, ale w praktyce bywa z tym różnie.

udostępnij