Wegańska rewolucja w restauracjach IKEA
07-12-2020
Jak wiadomo, IKEA to nie tylko minimalistyczne meble i użyteczne gadżety, ale także przysklepowe restauracje, słynne ze swoich klopsików i hot-dogów. Sama znam osoby, którym zdarza się jechać do IKEI tylko po, żeby po zakupie jednej rzeczy zasiąść w części restauracyjnej nad talerzem słynnych klopsików – najlepiej w wersji wegańskiej, dostępnej od sierpnia tego roku. Przygotowane z połączenia grochu, owsa, jabłek i ziemniaków, smakiem i teksturą do złudzenia przypominają mięso. W tej chwili weganie odwiedzający ikeowskie bary, mogą wybrać na przykład bezmięsne penne z pomidorami, sławne hot-dogi z jarmużu, komosy ryżowej i warzyw, czy lody. IKEA nie zadowala się jednak tak ograniczonym bezmięsnym menu, dlatego robi kolejny krok na drodze do ekologicznej rewolucji i ogłasza nowe zmiany w swojej ofercie restauracyjnej.

udostępnij