Przepis na udaną wiosnę. Jakie smaki będą nam towarzyszyć na przełomie kwietnia i maja?
13-04-2022
Przyzwyczajenia kulinarne zmieniają się tak samo dynamicznie, jak pogoda za oknem – czasami mamy ochotę na coś sycącego, gorącego i pełnego wigoru, a momentami na nutę orzeźwienia i słodyczy. Czy to jedyna analogia między naszą dietą a warunkami atmosferycznymi? Niekoniecznie. To właśnie pory roku dyktują, czym warto się zainteresować w gastronomicznej palecie smaków. Poznaj trzy proste kroki, które przygotują cię na skuteczny switch z diety zimowej na kuchnię wiosenną.
Wiosna nazywana jest przez wielu czasem oczyszczenia. Wówczas – po wymagającej dietetycznie zimie – przychodzi czas na uzupełnienie kluczowych elementów. Chodzi przede wszystkim o nadrobienie zapasów witaminy C, D oraz magnezu. Niezastąpionymi źródłami tej pierwszej są przede wszystkim lekkie warzywa zielone, typu: brukselka, brokuły i natka pietruszki. To trio z kolei idealnie komponuje się ze wszelkimi rodzajami makaronów, a także w formie wiosennych zapiekanek. Miłośnicy nieco słodszych nut powinni postawić na czarną porzeczkę, kiwi, owoce czarnego bzu, cytrynę i oczywiście hit wiosennych weekendów – truskawki. Zapamiętaj ten zestaw, ponieważ w kolejnych krokach będzie odgrywał wyjątkowo istotną rolę.
udostępnij
Polecane