Pałeczki są szczególnie ważne w krajach azjatyckich. Ich historia sięga aż 3 tysięcy lat przed naszą erą, kiedy ludność azjatycka gotowała potrawy w dużych naczyniach. Za pomocą dwóch patyczków tamci ludzie wyciągali kawałki jedzenia, aby spróbować potrawy jeszcze przed podaniem.
Japońscy naukowcy postanowili połączyć tradycję z technologią. Stworzyli innowacyjny projekt elektronicznych pałeczek, które uwydatniają słony smak. Urządzenie wykorzystuje słaby prąd tak, aby poprzez pałeczki stymulować jony sodu z pożywienia do ust. W ten sposób w naszych kubkach smakowych wytwarza się słony smak, który według naukowców zwiększa się o półtora raza.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) bezpieczny poziom spożycia soli wynosi 5 gramów dziennie dla dorosłego zdrowego człowieka. W Japonii wynosi on średnio około 10 gramów. Polacy przekraczają te normę aż trzykrotnie. Większości z nas trudno wyobrazić sobie danie bez dodatku soli, która znajduje się praktycznie w każdym domu. Niestety jej zbyt duża ilość może narazić nas na szereg groźnych chorób...
Ai Sato, naukowiec z Kirin Holdings Co, w rozmowie z „National Geographic Polska” podkreślał, że należy podejmować wszelkie kroki, aby w jak największym stopniu ograniczyć ryzyko zachorowania.
Naukowcy przyznają, że nikt nie lubi mdłego jedzenia. Elektryczne pałeczki mogą być złotym środkiem i przełomem w zmianie naszych nawyków żywieniowych. Produkt może trafić do sprzedaży już w 2023 roku.