Dlaczego odżywiamy się dziś inaczej niż 10 lat temu. Co się zmieniło?
12-05-2021
W badaniu „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020” aż 60% respondentów zadeklarowało, że stara się zdrowo odżywiać na co dzień, a 47% zmieniło nawyki żywieniowe na zdrowsze w przeciągu ostatnich 12 miesięcy. Zmiany są zauważalne gołym okiem. Coraz popularniejsze jest także ograniczanie, a nawet wykluczenie mięsa z codziennej diety. Według badania Kukuła Healthy Food już 10% Polaków między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 4% weganami. Kolejne 10% planuje wypróbować dietę wegetariańską niebawem. Jeszcze 10 lat temu w większości polskich domów obowiązkowym punktem obiadowego menu było danie mięsne. Trudno się temu dziwić, skoro wcześniej przez długi czas mięso stanowiło trudno dostępne dobro luksusowe. Jednak jego dostępność stała się powszechna, a populacja ludzi wzrosła. Podobnie jak świadomość, że Ziemia nie posiada zasobów umożliwiających wyżywienie ponad 7,5 miliarda mięsożerców. Do tego dochodzą kwestie ideologiczne związane ze spożywaniem produktów pochodzenia zwierzęcego, a także te najprostsze postanowienia, jak chęć prowadzenia zdrowszego trybu życia. Jak zmieniły się nasze nawyki żywieniowe, czego i dlaczego poszukujemy dzisiaj częściej niż 10 lat temu, opowiedziała nam Natalia Chybzińska, dietetyczka Kukuła Healthy Food.

udostępnij