Według raportu „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020” dla 48% ankietowanych o zdrowym stylu życia decyduje właściwe odżywianie, dla 24% respondentów to uprawianie sportu, a 23% osób jako kluczowe dla zdrowia wymienia spokojny tryb życia. Rozumienie zdrowej żywności opiera się przede wszystkim na skojarzeniu ze świeżymi produktami, bez konserwantów oraz o obniżonej zawartości cukru i soli. Blisko połowa ankietowanych (44%) stara się odżywiać „sezonowo”, czyli wybierając na co dzień produkty i dania ze składników najbardziej dostępnych w danym czasie. W dodatku większość respondentów na myśl o przekąsce w ciągu dnia na pierwszym miejscu wymienia warzywa i owoce.
Nie da się ukryć, że za sprawą popularności blogów kulinarnych, łatwości podróżowania po świecie, otwierania coraz większej liczby restauracji serwujących dania rozmaitych kuchni świata i ogólnego wzrostu popularności celebrowania posiłków, zaczęliśmy także coraz więcej i odważniej eksperymentować we własnej kuchni.
„– To przede wszystkim większa ciekawość, a także chęć poznania nowych smaków. Za tym w parze idzie wiedza i umiejętność na temat łączenia poszczególnych składników. Trend szczupłej i wysportowanej sylwetki jest obecnie bardzo silny i również wpływa na fakt, że albo sami przygotowujemy sobie odpowiednie posiłki, albo zamawiamy je od profesjonalnych firm zajmujących się zdrowym i właściwie zbilansowanym żywieniem. To już nie jest chwilowa moda, a zdrowy styl życia. Z każdym rokiem przybywa także osób, które nie spożywają produktów mięsnych i pochodzenia odzwierzęcego np. z powodów ideologicznych, wpływu otoczenia lub zwykłej chęci wypróbowania takiego sposobu odżywiania. Przy wegetarianizmie należy jednak pamiętać, aby podejść do tego z rozsądkiem, ewentualnie skonsultować się z dietetykiem, który pomoże w odpowiednim zbilansowaniu posiłków tak, aby nie doprowadzać do niedoborów żywieniowych –” dodaje dietetyczka.
Co dziesiąty Polak między 18. a 65. rokiem życia jest wegetarianinem, a 4% wybiera jeszcze bardziej restrykcyjną jego formą, czyli weganizm, wykluczając tym samym z diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego jak np. mleko, miód i jaja. Kolejne 10% planuje wypróbować dietę wegetariańską w najbliższym czasie. Wegetarianizm to obecnie jeden z najsilniejszych trendów żywieniowych w naszym kraju i nadal ma tendencję wzrostową. Przewiduje się, że popularność diety wykluczającej mięso będzie jeszcze bardziej przybierała na sile, ponieważ z ubiegłorocznych badań immunologów Polskiej Akademii Nauk wynika, że dieta wegetariańska wpływa korzystnie na działanie układu odpornościowego.
Materiał powstał we współpracy z marką Kukuła Healthy Food.