Z ziemi włoskiej do Polski – spróbowaliśmy pizzy w nowej, warszawskiej restauracji
07-11-2022
Franco Warsaw to nowe miejsce na warszawskiej mapie kulinarnej. Sprawdziliśmy jego menu.
Historia pizzy liczy sobie już kilkaset lat. Potrawa wywodzi się z podobnych, popularnych od czasów starożytnych przekąsek, takich jak focaccia. Historycznie pamiętna jest przygotowana w Genui „Pissa d'Andrea” z 1490 roku, nazwana tak na cześć genueńskiego admirała Andrei D' Oria który szczególnie lubił to danie. Ciasto było zrobione z podobnych do dzisiejszych składników, jednak ówczesna pizza gotowana była na patelni. Nieco bliżej naszych czasów narodziła się pizza neapolitańska, która została wymyślona i przygotowana około 1730 roku w wariancie Marinara, a w pierwszej dekadzie XIX wieku w wariancie Margherita, który zresztą przyjął tę nazwę na koniec XIX wieku z okazji wizyty w Neapolu królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej.

udostępnij