Od teraz gwiazdką poszczycić może się restauracja hub.praga, będąca już trzecią warszawską restauracją wyróżnioną gwiazdką MICHELIN. Serwuje ona współczesną wersję polskiej kuchni, lecz nie zamyka się na to, co ciekawe i inspirujące z reszty stron świata. Łączy klasyczne menu degustacyjne i à la carte.
Oprócz restauracji hub.praga jedną gwiazdkę Michelin posiada pięć restauracji w Polsce i wszystkie zdołały utrzymać swój tytuł. Swoje dwie gwiazdki zachowała również krakowska Bottiglieria 1881. Z kolei gdański Eliksir utrzymał Zieloną Gwiazdkę Michelin, przyznawaną za działania w zakresie zrównoważonego rozwoju i ekologicznych praktyk.
W tym roku Przewodnik MiCHELIN Polska 2025 wziął pod lupę nowy obszar. Wrocław dołączył do zaszczytnego grona, zajmując miejsce obok Warszawy, Krakowa, Poznania i województwa pomorskiego.
Przyznano siedem nowych wyróżnień Bib Gourmand dla polskich restauracji: BABA, IDA kuchnia i wino, Tarasowa (Wrocław), NOAH (Kraków), Stary Niedźwiedź (Zakopane), Posto (Poznań) i Wyraj (Warszawa). Pozostałe czternaście wyróżnionych restauracji utrzymało swoje odznaczenia. Nazwa nagrody wywodzi się od Bibenduma, czyli symbolu i maskotki Michelin.
A Nagrody Specjalne powędrowały do gdańskiej Sztuczki (Otwarcie Roku), Adriany Wójcikowskiej z krakowskiego Vamos! (Młody Szef Kuchni), Beaty Śniechowskiej z wrocławskiej restauracji BABA & Młoda Polska (Obsługa), a także Jana Winiarskiego i Aleksandry Harabasz z warszawskich Dyletantów (Sommelier).