Aż 20% ludzi deklaruje, że spędzi Święta jedząc tylko wegańskie potrawy
18-12-2020
Kilka ostatnich lat to prawdziwy triumf weganizmu – nie tylko w kuchni, ale również w przemyśle (weźmy na przykład rewolucyjną wegańską skórę). Coraz więcej marek wprowadza do swojej oferty produkty wegańskie, które są bardziej przyjazne dla środowiska. Weganizm staje się świadomym stylem życia, wpływającym zarówno na nasze codzienne, jak i świąteczne wybory. Okazuje się, że coraz więcej osób rezygnuje z tradycyjnych świątecznych przysmaków na rzecz zamienników pochodzenia roślinnego. W wielu polskich domach wciąż obowiązuje wigilijny zwyczaj postu od potraw mięsnych – zamiast niego wybieramy najczęściej ryby, które jednak wciąż są mięsem i etyczność ich spożywania może być tak samo sporna. Szczęśliwie, całkowita rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego staje się coraz bardziej powszechna. Nadejście dnia, kiedy nawet nasi najbardziej mięsożerni dziadkowie zaakceptują wegańskie wybory swoich wnuków, wydaje się coraz bliższe.
udostępnij
Polecane