1000 lat wspólnej historii. Powrót do korzeni za sprawą jedzenia w ramach TISZ w Muzeum POLIN
18-09-2025
TISZ – wydarzenie, które od siedmiu lat jednoczy różnych ludzi przy wspólnym stole, pokazując, że kuchnia może łączyć mimo tego, co nas dzieli. Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN już 24 września zaprasza do „korzeni” będących motywem przewodnim stegorocznej edycji TISZ. Korzenie stanowią istotny składnik zarówno kuchni polskiej, jak i żydowskiej, a także symbol więzi oraz tego, skąd pochodzimy. W programie nie zabraknie ciekawych rozmów, spacerów tematycznych, degustacji i warsztatów.
Żydowska tradycja kulinarna wyrasta z Lewantu, a z innymi kuchniami tego regionu łączą ją przepisy, smaki i produkty. Ewoluowała w diasporach na wschodzie Europy, wpływając także na kuchnię polską i sama zmieniając się pod wpływem lokalnych uwarunkowań, produktów czy spotkanych tu ludzi. Za sprawą 1000-letniej wspólnej historii wiele Polek i Polaków miało okazję zetknąć się z żydowskimi potrawami, takimi jak chałka, kugel, cymes czy słynne gefilte fisz. Nadchodzący TISZ to możliwość bliższego poznania tych kulinarnych tradycji.
udostępnij
Polecane