Zrezygnuj z mięsnego burgera i uratuj świat [OPINIA]
07-02-2023
Burger, filar amerykańskiej diety i od kilku lat żelazna pozycja w każdej knajpie oferującej jedzenie poza barem z kebabem. Podstawa jest zawsze taka sama, bułka i kotlet, dodatki to już okazja do popisania się fantazją kucharza. Choć bezmięsne burgery zyskują na popularności, wciąż palmę pierwszeństwa posiadają te z prawdziwego mięsa. Ale jak jeszcze szkodzimy planecie, zamawiając w barze swoją ulubioną bułę z mięsem?
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Żywienia i Rolnictwa (FAO) poinformowała, że w 2006 r. hodowla zwierząt gospodarskich wygenerowała 18 procent światowej emisji gazów cieplarnianych. Jeszcze bardziej niepokojącym jest fakt, że po dalszych badaniach przeprowadzonych przez Worldwatch Institute, instytucję zajmującą się niezależnymi badaniami na rzecz zrównoważonych działań stwierdzono, że

udostępnij