Smakowanie solo, czyli sztuka jedzenia bez towarzystwa. Staje się coraz bardziej popularna
28-12-2023
Jeszcze nie tak dawno samotne siedzenie przy stoliku w kawiarni lub restauracji przyciągało litościwe spojrzenia otoczenia. Uznawano to za coś przygnębiającego, przeczącego wszelkim przyjętym przez nas normom społecznym. Teraz jednak tradycyjne spojrzenie na jedzenie wyłącznie jak na wspólne doświadczenie przechodzi rewolucję.
Coraz większa liczba wyświetleń na TikToku związana z trendem solo dining (niemal 10 milionów odsłon) świadczy o tym, że młode pokolenie zaczyna postrzegać jedzenie w samotności jako formę zaopiekowania się samym sobą. Na Reddit pojawiają się kolejne wątki z pytaniami o rekomendacje miejsc, w których można delektować się posiłkiem w wyłącznie swoim towarzystwie. Dodatkowo rodzą się dyskusje na temat rosnącej popularności slow diningu i przyczyn tego zjawiska. W odpowiedziach często pada argument o wyodrębnieniu tej jednej godziny w ciągu dnia, podczas której nie jesteśmy zmuszeni do socjalizowania się ani skupiania się na zobowiązaniach społecznych - „It’s my me time”.

udostępnij