Bezmięsne steki w całej Unii Europejskiej. TSUE rozstrzygnął spór o nazewnictwo produktów roślinnych
11-10-2024
Państwa członkowskie nie mogą zabraniać producentom żywności określania produktów wegańskich czy wegetariańskich terminami mięsnymi takimi jak „burger", „stek" czy „kiełbasa". Taką decyzję podjął Trybunał Sprawiedliwości UE w sprawie, w którą zaangażowane były Europejska Unia Wegetariańska (EVU), Stowarzyszenie Wegetariańskie Francji (AVF) oraz firma Beyond Meat, producent roślinnych alternatyw mięsa, która wytoczyła proces rządowi Francji.
W miarę jak rośnie popularność diety roślinnej, a konsumenci coraz chętniej sięgają po alternatywy dla tradycyjnych produktów mięsnych, pojawiają się pytania dotyczące nazewnictwa tych nowych wytworów. W wielu krajach takich jak Francja, Niemcy czy Włochy obowiązywał zakaz używania terminów zarezerwowanych dla produktów mięsnych w odniesieniu do wyrobów wegetariańskich i wegańskich. Takie działania miały na celu wzmocnić sektor hodowców zwierząt i producentów wyrobów z mięsa. Niedawne orzeczenie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej otworzyło jednak drzwi do używania terminów takich jak „stek”, „szynka”,  „kiełbasa” czy nawet ,,filet" i ,,żeberka" w odniesieniu do produktów bezmięsnych w całej Unii Europejskiej. 

udostępnij